Europese zorgpas (EHIC)

 In Zorgverzekering

Europese zorgpas (EHIC)

De Europese zorgpas heet officieel ‘European Health Insurance Card’ (EHIC). Met de zorgpas krijgt u noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. Op de ene kant van de pas staan uw persoonlijke gegevens. Daar staat ook tot wanneer de pas geldig is. Op de andere kant staat informatie van OHRA met het telefoonnummer van de OHRA Hulpdienst. U kunt dit nummer bellen voor noodgevallen in landen buiten Europa.

Landen waar de EHIC geldig is

De EHIC is geldig in België, Bulgarije, Cyprus (het Griekse deel), Duitsland, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Letland, Litouwen, Luxemburg, Macedonie, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. U kunt de zorgpas ook gebruiken in Australië.

De EHIC is ook geldig in eilanden/gebieden die buiten Europa liggen, maar behoren tot een EU-land. Dit zijn de Canarische eilanden (Spanje), Ceuta (Spanje), Frans Guyana (Frankrijk), Gibraltar (Verenigd Koninkrijk), Guadeloupe (Frankrijk), Madeira (Portugal), Martinique (Frankrijk), Mayotte (Frankrijk), Melilla (Spanje), Réunion (Frankrijk) en St Martin (Frankrijk).

Voor sommige landen geldt een andere verzekeringsverklaring zoals het formulier 111. Voor Rusland en Wit-Rusland is het verplicht om een verzekeringsverklaring mee te nemen.

Voordeel van de EHIC

Als u de persoonsgebonden EHIC-pas laat zien, kunt u in de deelnemende landen medisch noodzakelijke zorg krijgen. U hoeft dan meestal geen geld voor te schieten. Buitenlandse behandelaars zoals artsen en specialisten weten dan dat hun rekening door de zorgverzekeraar wordt betaald.

Het kan voorkomen dat sommige behandelaars (van buiten een ziekenhuis) de EHIC nog niet accepteren. U moet dan helaas toch zelf de rekening voorschieten. Later kunt u de rekening indienen bij uw zorgverzekeraar.

Vergoeding verschilt per land

Heeft u een EHIC-pas? Dan krijgt u een vergoeding volgens de sociale ziektekostenverzekering zoals deze geldt in het land waar u verblijft. De zorgverlener declareert deze kosten rechtstreeks bij de zorgverzekeraar. Zijn de kosten hoger dan de maximale vergoeding vanuit de plaatselijke sociale ziektekostenverzekering? Dan betaalt u deze extra kosten eerst zelf. Bij terugkomst kunt u uw rekening indienen bij de zorgverzekeraar. U krijgt de kosten terugbetaald als u recht heeft op vergoeding vanuit de aanvullende verzekering.

Op een vergoeding van kosten voor spoedeisende zorg bij tijdelijk verblijf in het buitenland is het eigen risico van toepassing. Maar als de buitenlandse zorgverlener uw EHIC accepteert, dan is het eigen risico niet van toepassing.

Heeft u geen EHIC, dan moet u de kosten van behandeling voorschieten. Later kunt u uw rekening indienen bij uw zorgverzekeraar. Eventuele vergoeding vindt dan plaats vanuit de basisverzekering en aanvullende verzekering.

Geplande medische zorg in het buitenland

Reist u naar het buitenland omdat u daar een medische behandeling wilt ondergaan? Die kosten vallen niet onder de EHIC en worden ook niet vergoed.

EHIC gratis aanvragen

De EHIC vraagt u aan via www.ehic.nl. De kaart is persoonsgebonden en gratis. U heeft de kaart meestal binnen vier werkdagen in huis. De EHIC-pas is vijf jaar geldig

Recent Posts