Voordeel bij oudere auto van de zaak

 In Fiscaal

Het ter beschikking stellen van een oudere auto van de zaak (15 jaar of ouder) kan werkgevers en werknemers een voordeel opleveren. De bijtelling voor auto’s die in 2017 op kenteken zijn gezet, is 22% van de cataloguswaarde (inclusief btw en bpm). De bijtelling bij oudere auto’s wordt op een andere manier berekend. 

Steeds meer zakelijke rijders kiezen nu voor een oudere auto, youngtimer genoemd. Dat blijkt uit cijfers van BOVAG. De reden daarvoor is de lagere bijtelling. De bijtelling voor het privégebruik van auto’s ouder dan 15 jaar wordt berekend over de waarde van de auto in het economische verkeer en niet over de oorspronkelijke cataloguswaarde. Wel geldt een hoger bijtellingspercentage van 35%. 

In 2014 stonden er volgens Bovag nog 19.254 auto’s zakelijk geregistreerd van vijftien jaar en ouder. Nu staan er al 28.403 youngtimers als zakelijke auto in de boeken. 

BOVAG schat dat het werkelijk aantal nog vele malen hoger ligt. Zzp’ers kunnen ook een youngtimer als zakelijke auto in de boeken zetten, maar deze auto’s worden niet als zodanig geregistreerd. Naar schatting gaat het nog eens om zo’n 20.000 auto’s. 

Het is misschien appels met peren vergelijken (een nieuwe auto versus van 15 jaar en ouder), maar het is een financiële overweging die de werkgever voor of namens de werknemers kan maken. 

 

Bron: Abab.nl, ANP 

Recent Posts