Zzp’ers blijven onbekend met fiscale jaarruimte voor pensioenopbouw

 In Pensioen

Bijna twee derde (63%) van de zzp’ers weet niet wat de fiscale jaarruimte is. Onder zzp’ers tot 35 jaar is zelfs 77% onwetend. Ook schatten ze het belastingvoordeel van het gebruik van de regeling veel te laag in. Dat blijkt uit onderzoek van bureau GfK in opdracht van BrightPensioen en Allianz.

Binnen de jaarruimteregeling kan fiscaal voordelig een bedrag worden ingezet voor extra pensioenopbouw. Maar 9% van de zzp’ers blijkt te weten dat 50-60% extra ingelegd moet worden om hetzelfde resultaat te halen zonder belastingvoordeel. “De rest denkt veel minder in te moeten leggen”, Sjaak Zonneveld, commercieel directeur van BrightPensioen. “24% denkt zelfs dat een extra inleg tot 10% al genoeg is om het misgelopen fiscale voordeel door jaarruimtegebruik te compenseren. Zzp’ers die wel jaarruimte hebben maar die niet gebruiken, laten veel geld liggen.” Vorig jaar bleek uit een onderzoek van ZZP Pensioen ook al dat zelfstandigen de jaarruimteregeling niet kennen.

Zakelijke kilometers

Ruim een derde (35%) van de zzp’ers denkt volgens het GfK-onderzoek dat de fiscale jaarruimte te maken heeft met heel andere zaken dan pensioen. Zij noemen de verhouding tussen zakelijke en privéautokilometers of het berekenen van de hoogte van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Van de zzp’ers die weten wat fiscale jaarruimte is, berekent 37% het zelf. Een kwart (24%) vindt het makkelijk te berekenen, 13% vindt het moeilijk.

Recent Posts