financiele-deskundigheid

Ander huis kopen

Het aankopen van een nieuwe woning. U wilt misschien groter gaan wonen omdat u meer bent gaan verdienen of juist kleiner omdat de kinderen het huis uit gaan. Wat de reden ook is, u wilt een nieuwe woning kopen, de persoonlijke adviseurs van Regio Advies Groep denken graag met je mee om de mogelijkheden inzichtelijk te maken.

Hoe wilt u dit aanpakken?

U heeft een koopwoning en wilt een andere woning kopen. Wat gaat u doen? De oude woning eerst verkopen en dan de nieuwe woning kopen? Of liever andersom.

Goede redenen om woning eerst te verkopen

  • Verwacht wordt dat huidige woning lang te koop zal staan
  • Het risico van dubbele woonlasten te vermijden
  • Zekerheid over wat u exact uitgeeft aan de nieuwe woning
  • Overwaarde huidige woning nodig hebben om de nieuwe woning te kopen

Goede redenen om eerst woning te kopen

  • Verwachten dat huidige woning snel wordt verkocht
  • Financiële ruimte hebben om onder tijdsdruk lagere verkoopprijs te hanteren
  • Het risico niet willen lopen dat droomhuis aan uw neus voorbij gaat

Regio Advies Groep Makelaardij

Regio Advies Groep kan u helpen bij het verkopen van uw woning en ook bij het aankopen van uw nieuwe woning.

Wat doen met de hypotheek?

Bij hypotheken waarbij het mogelijk is de hypotheek mee te verhuizen naar de nieuwe woning is interessant als de rente van de hypotheek lager is dan de nu geldende en in de toekomst verwachtte rente. U sluit dan een nieuwe hypotheek af en neemt het oude rentepercentage mee.

Sommigen hypotheken kunnen ook worden doorgegeven worden aan de koper van het huis. De koper krijgt dan het oude rentepercentage en de rest van de rentevaste periode. Hieraan worden wel voorwaarden gesteld.

Wat doe je met overwaarde

Als de woning voor meer wordt verkocht dan de hypotheek dan is er overwaarde. Het verschil tussen de waarde van je huis en het restantbedrag van de hypotheek. Bij het kopen van een nieuwe woning met overwaarde krijgt u te maken met de bijleenregeling. Bij deze regeling wordt ervan uit gegaan dat uw winst op de woning gebruikt wordt om de hypotheek op de nieuwe woning te verlagen. Doet u dit niet, dan is de rente over dat deel niet aftrekbaar.

Overwaarde en de bijleenregeling
Heeft u de woning al verkocht maar de overwaarde nog niet benut? De overwaarde telt drie jaar mee voor de bijleenregeling. Wilt u de overwaarde gebruiken om te sparen, beleggen of om het pensioen aan te vullen? Ook in deze gevallen krijgt u te maken met de bijleenregeling.

Overwaarde maar het huis nog niet verkocht
De waarde van de woning is hoger dan het restant hypotheekbedrag maar de woning is nog niet verkocht. Met een overbruggingskrediet kan het bedrag geleend worden dat tekort komt om het nieuwe huis te betalen. Dit heeft gevolgen voor uw maandlasten. Wanneer u de beschikking hebt over de overwaarde wordt het overbruggingskrediet in één keer afgelost.

Een nieuwe hypotheek

Bij verkoop van uw woning is het mogelijk de oude hypotheek in één keer boetevrij in te lossen. Hierdoor kunt u gebruik maken van een andere hypotheek met een lagere rente en betere voorwaarden.

Huidige hypotheek

Nieuwe mogelijkheden