Voordeur makkelijk doelwit voor inbrekers

 In Particulier

Inbrekers kunnen prima door de voordeur naar binnen, blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken. Ruim de helft van de voordeursloten in Nederland (56%) is slecht beveiligd tegen inbraak.

Ruim een op de acht voordeuren (14%) heeft een zwak aluminium beslag. “Inbrekers breken binnen een minuut dit soort sloten open. Voor het steviger beslag zonder goede beveiliging gebruiken criminelen het zogeheten cilindertrekken. Het kost niet meer dan twee tot drie minuten tijd om zo’n slot open te breken. Alleen voordeuren voorzien van beslag met cilindertrekbeveiliging geven voldoende bescherming”, meldt het Verbond van Verzekeraars naar aanleiding van het onderzoek. Cilindertrekken is al een jaar of vijf in zwang bij het inbrekersgilde, weet Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken.
“Dat nu twee op de vijf woonhuizen voorzien is van beslag dat deze inbraakmethode voorkomt, is positief.”

Slordig met op slot doen

Hoofdbewoners zijn over het algemeen wat voorzichtiger, al doet 8% de voordeur nooit op slot. Bij de andere bewoners is dat 40%. De bekende inbraakmethode flipperen, waarbij een plastic plaatje tussen deur en kozijn wordt geplaatst, is nog altijd kansrijk: slechts 8,5% van de ondervraagden heeft ter voorkoming van flipperen een anti-inbraakstrip op de voordeur.
Een slecht beveiligd slot kan worden ondersteund door extra sloten. Maar dat wordt maar in 7,5% van de gevallen gedaan. Een op de zes mensen met een slecht beveiligde voordeur heeft een driepuntslot geplaatst en een op de drie heeft gekozen voor een extra hendel.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de jaarlijkse Nationale Inbraakpreventie Weken, die dit jaar van 1 mei tot en met 30 juni worden georganiseerd.

Recent Posts